Lucrări

Ne pare rău, nu există nici o lucrare în această categorie!

Proiecte

Nu există nici o lucrare în această categorie!
Ne pare rău, nu există nici o lucrare în această categorie!

Pirogravură

No items found.

Descriere domeniu artistic

Pirogravura (de la grecescul pyros = foc și graphos = scriere) este arta decorării lemnului, dar și a altor materiale (plută, piele, os) prin ardere cu un vârf de metal înroșit în foc. Aceasta este tehnica de bază, folosită de-a lungul timpului de egipteni și unele triburi africane. Tehnica a fost cunoscută și în China, unde se numea „broderie cu acul de foc”. În România, dar și în alte părți ale Europei, pirogravura este cunoscută ca artă populară.

Istorie

Pirogravura a fost practicată în România încă din perioada medievală, fiind utilizată pentru a decora obiecte precum coșuri de răchită, sticle de pălincă, case din lemn și alte obiecte tradiționale. În timp, pirogravura a devenit o artă populară și a fost practicată în diverse zone ale țării. În secolul al XIX-lea, pirogravura a început să fie practicată mai des în mediul rural, iar obiectele decorative realizate în această tehnică au început să fie comercializate și vândute în piețe și târguri. În special în zona Moldovei, pirogravura a devenit o tradiție populară, iar obiectele decorative realizate în această tehnică sunt considerate și astăzi simboluri ale tradiției și culturii locale.

În prezent, pirogravura este încă practicată în România, fiind utilizată pentru a decora obiecte tradiționale, precum ouăle de Paște, dar și pentru a crea obiecte de artă și de design modern. Există numeroase ateliere și artiști care utilizează această tehnică pentru a crea obiecte decorative, bijuterii, tablouri și multe altele, promovând astfel tradițiile și cultura populară românească.

Când a apărut și unde ?

Procesul de lucru

Artiști cunoscuți

Cuvinte Cheie

No items found.