Lucrări

Ne pare rău, nu există nici o lucrare în această categorie!
Ne pare rău, nu există nici o lucrare în această categorie!

Branding

No items found.

Descriere domeniu artistic

Există o mulțime de definiții și sensuri ale termenului „brand”. Cel mai des, atunci când oamenii vorbesc despre un „brand”, se referă la marca fizică (sau sigla) imprimată pentru a identifica afacerea care a fabricat un anumit produs. Dar un brand este mai mult decât un logo. Este și o experiență emoțională, consolidată sau slăbită prin fiecare interacțiune cu acel business. Practic, definiția cea mai simplă ar fi: “brandul este ceea ce oamenii gândesc, simt și spun despre business-ul tău.”

Strategia de brand pare foarte complicată, dar nu ar trebui să fie. O strategie de brand este un plan pentru dezvoltarea sistematică a mărcii în strânsă legătură cu strategia de afaceri. O strategie de brand vă ajută să înțelegeți cine sunteți, să acționați și să comunicați în modul în care vreți să fiți înțeleși de clienți.

Brandingul este un mozaic format din fiecare acțiune publică pe care o facem. Reclamele sunt o formă de branding, website-ul, calitatea serviciului de suport clienți, experiența clienților noștri, recomandările oamenilor care au interacționat cu brandul.

Chiar și felul în care răspunzi la comentarii pe platformele de social media este considerat branding pentru că absolut fiecare acțiune a unei companii în mediul public mai pune o cărămidă la branding. 

De exemplu companiile care nu s-au gândit la o strategie de branding și nu făcut nimic în direcția asta, au un branding. Pentru că oamenii percep o companie în unul sau mai multe feluri: serioasă sau nu; care comunică amuzant, liber sau formal etc. 

Există mai multe modele de personalitate de branding, iar unul dintre cele mai cunoscute este modelul celor "Cinci Mari Factori" sau Big Five, care include următoarele caracteristici:

  1. Deschidere către experiență: brandurile care sunt asociate cu această trăsătură sunt considerate inovatoare, curajoase și aventuroase.
  2. Conștiinciozitate: brandurile care sunt asociate cu această trăsătură sunt considerate fiabile, organizate și de încredere.
  3. Extraversiunea: brandurile care sunt asociate cu această trăsătură sunt considerate sociabile, amuzante și entuziaste.
  4. Amabilitate: brandurile care sunt asociate cu această trăsătură sunt considerate prietenoase, sensibile și empatici.
  5. Neuroticismul: brandurile care sunt asociate cu această trăsătură sunt considerate vulnerabile, sensibile și emotive.

Alte modele de personalitate de branding includ modelul Sinceritate, Excitare, Competență și Sophistication (SEC), modelul ABC (Afect, Comportament, Credințe), sau modelul de personalitate de brand al arhetipurilor, care identifică diferite modele de personalitate care sunt asociate cu anumite mituri, legende sau simboluri universale.

Indiferent de modelul utilizat, personalitățile de branding sunt importante pentru a crea o conexiune emoțională cu clienții și a le oferi o experiență coerentă și memorabilă cu brandul.

Istorie

Datează încă din antichitate, când proprietarii de animale marcau animalele cu un simbol pentru a le identifica. Mai târziu, în Evul Mediu, mărcile au fost folosite pentru a identifica produsele din diferitele bresle, precum cele ale fierarilor sau ale meșteșugarilor.

Conceptul modern de branding a început să se dezvolte în secolul al XIX-lea, odată cu industrializarea și creșterea producției în masă. Un exemplu timpuriu de branding a fost creat de John Deere, care a început să-și marcheze plugurile agricole cu logo-ul său în anii 1860. În același timp, oamenii de afaceri au început să-și promoveze afacerile prin intermediul publicității, iar brandurile lor au început să devină din ce în ce mai importante în mintea consumatorilor.

În secolul al XX-lea, branding-ul a devenit o parte integrantă a marketingului modern, odată cu dezvoltarea mass-media și a publicității la scară largă. În anii 1950 și 1960, brandurile precum Coca-Cola, IBM și Ford au devenit cunoscute la nivel mondial, iar importanța brandurilor în cultura populară a început să crească.

În prezent, este o parte esențială a strategiei de marketing a majorității companiilor și este folosit pentru a crea o identitate puternică și recunoscută la nivel mondial, pentru a-și diferenția produsele și serviciile de concurență și pentru a construi loialitatea clienților.

Când a apărut și unde ?

Procesul de lucru

Artiști cunoscuți

Cuvinte Cheie

No items found.