Proiecte

Nu există nici o lucrare în această categorie!

Natură Statică

No items found.

Descriere domeniu artistic

Cunoscută și sub denumirea de natură moartă, este un gen aparte din pictură în care autorii se preocupa de reprezentarea obiectelor neinsufletite. Obiectul este extras din peisajul sau cotidian, i se rup legăturile cu mediul în care se află în mod obișnuit și este transpus într-un ansamblu propriu care-l va determina pe observator sa inteleaga filozofia emanată de lumea materiei ca expresie a vieții ei interioare. În acest mod, ni se dezvăluie și se accentueaza semnificații pe care nu le percepeam în imaginile obiectelor respective. Lucrări remarcabile de luat în considerare: Flowers in a Wooden Vessel ( 1606 ), Still Life with Gilt Goblet ( 1635 )

Istorie

Deși natura statică a fost reprezentată în arta occidentală încă din Antichitate, acest gen de artă a devenit extrem de popular în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea în Europa, în special în Olanda și în Flandra, prin operele artiștilor precum Jan Brueghel cel Bătrân, Willem Claeszoon Heda, și Rachel Ruysch.

Cuvântul "natură statică" a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVII-lea, pentru a descrie genul de artă care reprezenta obiecte inanimate într-o compoziție fixă.

Una dintre primele reprezentări ale naturii statice se găsește pe pereții unei camere funerare egiptene, datând din secolul al XVII-lea î.Hr. Aceasta înfățișa fructe și legume aranjate pe o masă.

Natura statică a fost adesea utilizată ca un simbol pentru diferite aspecte ale vieții și ale societății. De exemplu, în picturile din secolul al XVII-lea, natura statică reprezenta adesea prosperitatea și bogăția, în timp ce în secolul al XIX-lea, aceasta a fost folosită ca un simbol pentru fragilitatea și trecătoarea vieții.

Când a apărut și unde ?

Procesul de lucru

Artiști cunoscuți

Jan Brueghel 

Willem Claeszoon Heda

Horia Bernea

Ștefan Luchian

Cuvinte Cheie

No items found.