Lucrări

Grafică

No items found.

Descriere domeniu artistic

Grafica poate conține un amestec de text, ilustrații și culori și implică planificarea și selectarea unei combinații de elemente pentru a crea o formă de tipărire sau prezentare, cum ar fi o broșură, un pliant, un poster, o pagină web sau o carte, fără a include alte elemente în design.

Deoarece prin grafică se realizează reprezentarea vizuală a unei idei, a unui concept, a unui sentiment, a unui moment din istoria colectivă sau personală ori a unei informații utile, toate detaliile care intră în alcătuirea acesteia sunt extrem de importante. Dimensiunile, încadrarea, fontul, liniile, formele și culorile utilizate contribuie la crearea mesajului. 

Toate sau o parte dintre aceste elemente pot fi îmbinate armonios, pentru realizarea diverselor produse de natură vizuală: broșuri, flyere, postere, site-uri web, animații, coperte pentru cărți, albume, discuri și altele.

Istorie

Grafica a avut o evoluție interesantă în România de-a lungul timpului, de la primele tipografii din secolul al XVI-lea până la grafica digitală modernă de astăzi.

În secolul al XIX-lea, România era puternic influențată de stilul francez și german. Au fost înființate mai multe școli de artă, cum ar fi Școala de Arte și Meserii din București și Școala de Arte Frumoase din Iași, care au pregătit tineri artiști pentru cariere în design și grafică.

În perioada interbelică, grafica a cunoscut o perioadă de înflorire, odată cu dezvoltarea industriei tipografice și publicitare. Artiști precum Marcel Chirnoagă, M.H. Maxy și Horia Damian au creat afișe, pliante și alte materiale publicitare care au devenit celebre în perioada respectivă. În această perioadă a apărut și celebra revistă de artă "Contimporanul", care a avut o grafică modernistă și influentă.

În perioada comunistă, grafica a fost utilizată în principal pentru propagandă politică și industrială. Designerii erau supuși unor restricții stricte în ceea ce privește conținutul și stilul, dar totuși au existat artiști talentați, cum ar fi Iosif Kiraly și Ion Bârlădeanu, care au reușit să creeze lucrări interesante și originale.

După Revoluția din 1989, grafica românească a cunoscut o perioadă de revitalizare și inovație, odată cu apariția noilor tehnologii digitale și a designului grafic modern. Au apărut agenții de publicitate și design grafic care au creat lucrări de calitate la standarde internaționale, iar designerii români au început să fie recunoscuți la nivel global.

Când a apărut și unde ?

Procesul de lucru

Artiști cunoscuți

Marcel Chirnoagă

Horia Damian

M.H. Maxy

Ion Bârlădeanu

Cuvinte Cheie

No items found.