Lucrări

Ne pare rău, nu există nici o lucrare în această categorie!
Ne pare rău, nu există nici o lucrare în această categorie!

Stencil

No items found.

Descriere domeniu artistic

Arta stencil, sau arta șabloanelor, este o formă de artă urbană care implică crearea de imagini prin tăierea sau perforarea unui șablon și aplicarea acestuia pe o suprafață, de obicei plană, folosind vopsea sau spray. Această formă de artă a devenit populară în ultimele decenii, în special datorită utilizării sale în mișcarea graffiti și a street art-ului. Artiștii de artă stradală utilizează adesea șabloanele pentru a crea lucrări temporare, deoarece multe dintre ele sunt realizate în zone urbane care sunt supuse graffitiului și actelor de vandalism. În acest fel, șabloanele permit artiștilor să reproducă lucrările lor într-un mod eficient și rapid. Arta șabloanelor a fost utilizată și în perioada războiului, pentru a crea mesaje și imagini de propagandă. Acestea au fost adesea realizate pentru a încuraja oamenii să se alăture eforturilor de război sau să sprijine un anumit regim politic.

Istorie

Istoria șablonului poate fi urmărită înapoi până în China antică, unde se practica tehnica decupării hârtiei pentru a crea modele pe textile sau pe alte suprafețe. În Japonia, această tehnică a fost utilizată pentru a crea imagini pentru teatrul Noh. În secolul XX, artiști precum Banksy, Shepard Fairey și Blek le Rat au popularizat arta stencil prin folosirea acestei tehnici în operele lor de artă urbană utilizând șabloane pentru a crea imagini, mesaje și simboluri, pe suprafețe precum ziduri, clădiri abandonate sau spații publice, transformând astfel orașele într-un loc de expresie artistică.

În ultimii ani, arta stencil a devenit din ce în ce mai populară. Mulți artiști utilizează această tehnică pentru a transmite mesaje sociale și politice puternice creând imagini care să reflecte probleme precum discriminarea, rasismul sau schimbările climatice.

Când a apărut și unde ?

Procesul de lucru

Artiști cunoscuți

Blek le Rat

Banksy

Cuvinte Cheie

No items found.